Miljoenen zalmen dood door algenplaag

In Noorwegen en Schotland zijn miljoenen zalmen gestorven in viskwekerijen. Een onverwachte algenplaag maakte het onmogelijk voor de dieren om te ademen. De enige reden dat een dergelijke algenplaag in Schotland en Noorwegen kon gebeuren, is dat het zeewater aan het opwarmen is. De schade bedraagt meer dan 200 miljoen euro. De kans is groot dat de prijs van zalm omhoog gaat.

Klimaatsceptici en klimaatcynici klagen erover dat er zoveel geld moet worden besteed aan het bestrijden van klimaatverandering. Ondanks al hun drogredenen is de kern van hun aversie tegen het bestrijden van klimaatverandering dat het geld kost. Maar ook dat is een drogreden want klimaatverandering kost veel en veel meer geld. Dat zien we nu in de geruïneerde Schotse zalmkwekerijen en de schade in Noorwegen. Maar mocht je, net als ik, zelf zalm eten, dan betaal je dus nu al voor de schade ten gevolge van klimaatverandering.

Aangezien de extreme schade ten gevolge van klimaatverandering nog decennia op zich laat wachten, is het echt veel en veel slimmer om nu flink te investeren in het bestrijden van klimaatverandering zodat we later minder schade hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *