Wat is klimaatstress?

De meeste mensen verwachten dat de aarde de komende decennia verder zal opwarmen. Als dat gebeurt, dan heeft dat grote gevolgen voor de aarde, de dieren die daar op leven, maar ook voor ons mensen. Dat kun je je nu al voorstellen. En de meeste mensen die daarover nadenken gaan zich slecht voelen. Dat is klimaatstress.

Ons brein is gemaakt om te stressen. Er is niks mis mee wanneer wij stress hebben. Stress is de normale werking van ons brein. Wat er gebeurt, is dat ons brein gevaar waarneemt op onbewust niveau. Vervolgens wil ons onbewustzijn ons bewustzijn waarschuwen voor dit gevaar. Bovendien wil het onbewuste ons klaar maken om de strijd aan te gaan met het gevaar of ervoor te vluchten dan wel ons dood te houden in de hoop dat het gevaar aan ons voorbij gaat. De waarschuwing aan ons bewustzijn voelt soms als stress. Maar, afhankelijk van wat voor soort breintype je hebt (zie hiervoor het Neurogram®), ervaar je die stress als angst, woede of verdriet.

Wanneer je je de ellende verbeeldt die klimaatverandering met zich meebrengt, dan ziet je onbewustzijn dat als direct gevaar. Je onbewustzijn vindt het namelijk heel moeilijk om een onderscheid te maken tussen wat echt is buiten je en wat je je van binnen verbeeldt, en wat er nu speelt, wat er in het verleden heeft gespeeld en wat er zich in de toekomst gaat afspelen. Dat de negatieve gevolgen van klimaatverandering nog heel ver weg zijn, betekent geenszins dat je brein daar nu al niet gevaar in ziet en daarop reageert met stress, meestal in de vorm van angst, woede of verdriet.

Dus mocht je verdrietig worden wanneer je aan de gevolgen van klimaatverandering denkt, of boos of angstig, dan is de kans groot dat je aan klimaatstress lijdt. En dan is het heel slim om zo snel als mogelijk die klimaatstress aan te pakken. Want je brein wordt beter in datgene dat het brein doet. Als het brein slechte gevoelens produceert, zoals stress, angst, woede of verdriet, dan wordt het brein beter in het produceren van stress, angstgevoelens, woede en verdriet. Op die manier worden de problemen alleen maar groter. Dat is ook de reden waarom ingaan op de ellende, nare ervaringen herbeleven of de problemen serieus nemen, de situatie alleen maar erger maakt. Een dergelijke aanpak traint je brein om nog beter te worden in negativiteit.

Terwijl er een prima alternatief is. Hoe jij je voelt, wordt door een ander deel van je brein geproduceerd, dan wat je je verbeeldt. Met de juiste training, kun je je dus prima ellende verbeelden zonder dat je je daarbij slecht gaat voelen. Oftewel, met de juiste training is het geen punt om goed na te denken over welke ellende ons te wachten staat dankzij klimaatverandering om zo te kijken wat we kunnen doen om klimaatverandering te bestrijden, zonder dat je onbewustzijn daarbij gaat waarschuwen voor gevaar. Dus zonder dat je brein gaat stressen en dus zonder angst, verdriet of woede.

De beste manier om dat voor elkaar te krijgen, is met Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). NLP is de meest elegante vorm van hypnose en je hebt hypnose nodig om je onbewustzijn te trainen om geen gevaarsignaal af te geven wanneer je over ernstige zaken nadenkt zoals klimaatverandering. Met NLP en hypnose is het gemakkelijk om je brein zo te trainen dat jij je goed voelt ongeacht de omstandigheden.

Er zijn twee manieren om NLP te leren: coaching of training. Het verschil tussen NLP coaching en NLP training is dat bij NLP coaching de coach je onbewustzijn hypnotiseert om de problemen op te lossen, terwijl bij NLP training je leert om zelf je eigen onbewustzijn te hypnotiseren en dat van anderen. In principe is de keuze heel eenvoudig: als de situatie zo ernstig is dat je niet functioneert dan is NLP coaching de beste optie, in alle andere gevallen ben je beter af met NLP training omdat NLP training veel omvattender is. De definitie van niet functioneren is heel eenvoudig: als je stelselmatig je eigen doelen niet weet te realiseren dan functioneer je niet.

Dus kies voor jezelf en besluit om geen genoegen te nemen met een brein dat onvoldoende in staat is om goed om te gaan met moeilijke situaties, of dat nu iets grootschaligs is als klimaatverandering of het iets kleins is uit het dagelijkse leven. In plaats daarvan kies ervoor om je brein te trainen goed te worden in je goed voelen zodat je beter in staat wordt om alle belangrijke doelen van je leven te realiseren.

Hier staat meer informatie over NLP coaching. Hier vind je meer informatie over de NLP training. Maar wanneer er ook maar de kleinste kans is dat je eventueel ooit een keer de NLP training wilt doen, dan is de beste eerste stap om een gratis en geheel vrijblijvend verkennend gesprek te houden met Licensed NLP Master Trainer™ Joost van der Leij. Joost is verreweg de grootste Nederlandse autoriteit op het gebied van NLP. Er zijn wereldwijd maar heel weinig Licensed NLP Master Trainers, Joost is de enige Nederlandse NLP trainer die wordt genoemd in het dankwoord van een van de boeken van Richard Bandler, de bedenker van NLP, en Joost is de enige NLP trainer wereldwijd die NLP op een echte universiteit mag geven. Kortom, doe jezelf een plezier en kom een keer op de koffie bij Joost van der Leij!

Met het onderstaande formulier vraag je het gratis en geheel vrijblijvende verkennende gesprek aan: