Poolgebied staat in brand

Hoewel ik meestal niet wordt verrast, is dit toch een zeer onaangename verrassing. Het is op het ogenblik zo warm in het poolgebied, dat er grote delen letterlijk in brand staan. Waar je normaal gesproken alleen maar ijs en sneeuw verwacht, gaan nu miljoenen hectaren op in brand.

Omdat dit zulke afgelegen gebieden zijn, is er geen hulp. Noch is het überhaupt bekend dat deze gebieden in brand staan, ware het niet dat expert aan de hand van satellietbeelden kunnen zien waar de brand is.

Omdat de veengrond die nu brandt veel CO2 loslaat, zijn dit typisch de soort negatieve feedback loops die ik in “NLP & Klimaatverandering” noem. Hoe warmer het wordt, hoe groter de kans op brand in het poolgebied. En hoe meer brand in het poolgebied, hoe groter de kans dat de aarde verder opwarmt.

We hebben al vele van dit soort negatieve feedback loops bedacht, maar de planeet zit veel complexer in elkaar dan we zelf denken. Dus krijgen naast de bekende negatieve feedback loops ook nog eens te maken met een heel pakket onbekende negatieve feedback loops.

Ooit heeft iemand de Gaia theorie bedacht. De Gaia theorie is dat moeder aarde zichzelf wel herstelt. Helaas, blijkt de Gaia theorie te kloppen, maar dan in omgekeerde zin: in plaats van dat moeder aarde de klimaatverandering door de mens tegengaat, wordt zij juist door natuurlijke processen versterkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *