Canadese permafrost ontdooit 70 jaar te vroeg

Wetenschappers hadden ingeschat dat in Canada de permafrost in 2090 zou beginnen te smelten. Permafrost is grond die minimaal de afgelopen twee jaar bevroren is geweest. Tot grote ontsteltenis blijkt dat de Canadese permafrost nu al begint te ontdooien. Ook smelt er tweeënhalf keer zoveel als normaal gesproken.

Het smelten van de permafrost is een groot probleem omdat de permafrost CO2 en methaan vasthoudt dat los komt, en dus in de lucht opgenomen wordt. CO2 en methaan zijn broeikasgassen. Door het smelten van de permafrost ontstaat er een negatieve feedback loop: hoe meer de aarde opwarmt, hoe meer CO2 en methaan er uit de permafrost vrijkomt, waardoor de broeikasgassen toenemen, de aarde warmer wordt en er dus weer meer permafrost begint te smelten.

In de voorspellingen in mijn NLP & Klimaatverandering boek ga ik ervan uit dat het veel langer duurt voordat de permafrost begint te smelten. Dus als dat een stuk eerder gaat gebeuren, wordt het worst case scenario uit het boek nog meer prangend. En dus wordt de noodzaak om snel NLP te leren ook groter, want dan kan je emotioneel tenminste tegen de ellende die ons te wachten staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *